magnoliaträd och kristallkronor

Hur menar du egentligen att världen känns i dig och hur känns du egentligen i världen?

Jag menar att världen känns smärtsamt vacker i mig. Skönheten drabbar mig explosionsartat en kväll i april när magnoliaträden blommar längs Karl-Marx-Allee och den mjukstickade koftan svänger runt mina jeansben. Luften är skymningsblå och sommarljummen. Jag promenerar med raska steg i nästan en timme medan jag lyssnar på P3 Ligga och P3 Dokumentär. Ingenstans är den forna DDR-glansen lika övertydlig som längs denna åttafiliga boulevard.

Jag tänker på dig.

Vid den gamla biografen med kristallkronor och mörka träpanelsväggar studerar jag filmaffischer i väntan på sju andra personer. Klockan är ungefär halv tio på kvällen och jag tar av mig en av mina två koftor för att det är för varmt ute. Tjugofem meter bort ligger en suspekt bar som erbjuder vattenfallsmassage. Jag vet inte vad vattenfallsmassage innebär, och jag tror inte heller att jag vill veta det. Några minuter senare håller jag en lång remsa med biobiljetter i min hand. Utanför salongen står en kvinna bakom en glasdisk, där kan man köpa Club Mate och Augustineröl. Jag tänker att jag kommer att sakna allt det där när jag inte längre är här. I nittiotre minuter njuter vi av någonting episkt och fulländat. Iron Sky. Nazister på månen och klockrena referenser till Der Untergang och Dr. Strangelove. Någon skrattar högt om och om igen, en dam bakom mig tömmer en flaska rödvin, Frans viskar någonting i mitt öra, jag förstår alla tyska repliker.

Jag tänker på dig.

Vi är ute i verkligheten igen och det luktar vår och jag råkar rycka ner en hel gren från ett magnoliaträd i jakt på en enda blomma. Promenadavstånd till Alexanderplatz och ge mig en kram och hejhejhejdåvisynspåfredagellerså och plötsligt lyssnar jag på The Do i väntan på S-bahntåget hem. Det är inte det sista tåget, men nästan, och egentligen känns det finare att skriva så. Jag står på Alexanderplatz och väntar på det sista tåget hem.

Jag tänker på dig.

Den blommande grenen krampaktigt fasthållen i höger hand när jag passerar platser med känslomässiga anknytningar. Tinnitus i hjärtat på högsta volym och en pojkman skjutsar en flickkvinna på sitt cykelstyre. Snabbt trippande uppför världshistoriens jobbigaste trappor, tyst upplåsande av den blå dörren, in i lägenheten som luktar cigarettrök för att Andreas inte har öppnat fönstret ordentligt. Mitt rum luktar nytvättat. Jag sätter min gren i en gammal rödvinsflaska fylld med vatten och ställer den i mitt fönster. Viker överkroppen över underkroppen alldeles ofrivilligt och tänker att den urgröpande känslan innanför bröstkorgen känns igen. Men egentligen gröper den inte ur någonting alls. Alla livsviktiga organ fortsätter att fungera och jag fortsätter att göra allt det som förväntas av mig och allt det som jag förväntar av mig själv. Jag tänker att jag inte vill ha en len jävla hand mot mitt ryggslut och mjuka jävla vokaler i mina hörselgångar. Inte om händerna snart drar sig tillbaka och vokalerna snart tonas ut till ett ingenting.

Jag tänker på dig.

Jag menar att världen känns smärtsamt vacker och vackert smärtsam på en och samma gång. Gränserna är hårfina och balanserna skitknepiga och jag trillar över och tillbaka mest hela tiden. Jag försöker tänka att du borde vilja hålla din hand vid mitt ryggslut och att du borde vilja titta rakt in i mina ögon. Stadigt. I dagsljus. Därför formulerar jag inget sms. Därför kommer jag kanske inte att få känna din hand vid mitt ryggslut igen.

text
KÄRLEKSFÖRKLARINGAR

du skriver så underbart bra.


elin

hoppas att du någon gång kommer skriva böcker


jessica

du är typ bäst


Julia

Avlider av hjärtsnörp.


Anonym

julia du är bäst.


mirjam

herregud vad jag gråter! du är alldeles alldeles fantastisk och jag önskar att jag var lika modig för småland kväver mig.


ellen

HEJ julia. Jag är en ganska vanlig människa som beundrar dig och din blogg mucho. Ska dra till Berlin för första gången inom en snar framtid, yes jag dör taggdöden, men är lite rädd för att slösa bort min tid bland turistmassorna. skulle inte du kunna sammanställa några av dina bästa berlintips till en sån som jag?


Wolly

okej jag vet egentligen inte vem du är och du har ingen aning om vem jag är och det känns nästan som om jag gör inbrott eller något nu. iallafall så är det här så vidunderligt bra skrivet. ibland hittar jag otroligt bra böcker, sådana som blir en del av mig själv och som gör att livet känns helt meningslöst när de tar slut och jag hoppas att du skriver sådana böcker en dag för jag letar alltid efter de där böckerna och de är skitsvåra att hitta. det var väl egentligen bara det jag ville säga. hejdå.


Anonym

det här är så bra. så jäkla bra.


Hanna

alltså ååh, alltid så galet fint! <3


Josefine

så braaaaaaaaa


m.

åh gud. du alltså.


Emma

Hallå unga dam! Jag och min kompis ska flytta till Berlin i början av september, har du något tips på hur man kan hitta någonstans att bo som inte har en olidligt hög hyra? Vi tänkte stanna till och med december och är inte särskilt kräsna. Vet du vad "normalhyran" ligger på för en sådan typ av boende? Du är otroligt duktig på att skriva också, bara så du vet! Kram!


Johanna

hej alla fina. börjar nästan gråta av era innerliga kommentarer. tack så fasligt mycket.wolly: borde kanske skriva en lång berlinguid, men o r k a så att säga, ehe. min favoritklubb är salon zur wilden renate. bästa områdena är kreuzberg (runt schlesisches tor, görlitzer bahnhof och kottbusser tor ungefär. det ligger många bra barer längs oranienstr och reichenberger str, rekommenderar specifikt roses, bohnengold, soulcat och el mano) och norra neukölln (typ nära u-bahnstationen schönleinstr om man vandrar vidare ut mot lilla kanalen och gatan maybachufer. längs kanalen finns det en strålande turkisk marknad på tisdagar och fredgar, köp grönsaker, drick öl och lyssna på skön gatumusik. det ligger även många bra barer, caféer och restauranger typ där, the black lodge kan vara fint och trevligt). prenzlauer berg brukar väl också rekommenderas, men jag tycker att det är lite trist där. den enorma loppmarknaden i mauerpark varje söndag kan dock vara strålande, dessutom finns det utomhuskaraoke där. området där jag bor, friedrichshain, är ganska billigt och mysigt. speciellt om man vill äta på restaurang eller dricka öl. i restaurangväg kan jag starkt rekommendera det asiatiska tapasstället Transit och den ryska restaurangen Datscha. loppmarknaden på boxhagener platz på söndagar är fin, men ganska liten. på raw-området mellan stationerna ostkreuz och warschauer str kryllar det av punkare, hundar, klubbar och märkliga ställen. senast i lördags var jag där för swingmusik och burlesk show. på söndagar finns det dessutom en marknad med superbilliga kläder och god mat! i turistväg kan jag rekommendera siegessäule (högt torn med billigt inträde och magisk utsikt), det judiska monumentet vid brandenburger tor (jättemånga betongklumpar, du har säkert sett tusen bilder på andra bloggar) och det enorma sovjetiska monumentet i treptower park (galet enormt och mäktigt). hackescher markt i mitte är en strålande plats för shopping och trevligt strosande (restaurangerna är dock inget att hurra för), där finns bland annat Made In Berlin (bra second hand), American Apparel, Dr. Martens, COS, Urban Outfitters, Ben Sherman, Weekday och tusen skoaffärer. Starbuckset där är jättefint, och att titta på alla innergårdarna (Hackescher Höfe) är hur mysigt som helst. Mina allmänna tips är väl typ att dricka mycket öl i parker, ta det riktigt lugnt, äta ostfrukost på något café och höra av sig till mig om man känner för att hänga. Ehe. Jag har några restaurangtips kvar förresten: Kimchi Princess vid Görlitzer Bahnhof och More vid Nollendorfplatz. Djurparken i Friedrichsfelde är svincool och andra människor skulle förmodligen rekommendera ytterligare tusen klubbar (typ Katerholzig, Berghain, Weekend, Watergate, Club Der Visionär, Magnet, Tape), men min erfarenhet är något begränsad då jag föredrar hemmafester och barer och trillar ihop halvdöd och förkyld efter klubbesök. Så, mitt röriga tipsande är nu totalfärdigt.


julia

Johanna: Det är klart att ni ska flytta till Berlin, strålande idé tycker jag. Hemsidan http://www.wg-gesucht.de/ är allas gud när det handlar om att hitta boende i Berlin. Mest är det WG:n som läggs upp där (alltså typ kollektiv), men jag tror att man kan finna egna lägenheter också. Mitt rum är på nitton kvadrat och jag betalar 300 euro i månaden (och då ingår värme, el och internet). Det är ungefär minimipriset om man bor inneboende hos någon, fast har man tur kan man säkert hitta något för en lite billigare peng. När man svarar på en annons kan det vara bäst att ringa, då är det svårare för mottagaren att inte svara, ehe. Skriver ni mail borde ni också kunna få några svar, men jag rekommenderar oerhört starkt att ni formulerar dem på tyska. Jag fick inte några som helst svar när jag skrev på engelska och kapitulerade därför till slut och skickade mail på google translate-tyska som givetvis var skitdålig. Ofta måste man betala en kaution när man flyttar in någonstans, jag kan inte komma på vad det kallas på svenska (handpenning? depositionsavgift? deposit heter det väl på engelska i alla fall?), det är en kostnad som fungerar som någon slags säkerhet och man får tillbaka den i slutet av sin vistelse. Lycka till (och skicka gärna ännu en kommentar, eller ett mail, om du har fler frågor).


julia

tacktacktack för tipsen!


Johanna

Upp