TYSKA OCH BERLIN (önskeinlägg den nionde december)


 
mina tyska favoritord

knusprig (perfekt blandning av knaprig och krispig)
Pfötchen (liten/gullig tass)
Herzschlag (hjärtslag)
Pfifferling (kantarell)
Feuerzeug (tändare)
Pfütze (pöl)
Handschuhe (det tyska ordet för handskar, vilket är handskor, tyskarna har alltså skor på händerna!)


fem saker en absolut måste göra om en besöker berlin
1. Beställa öl på tyska (Ich hätte gern ein Bier). Typ Augustiner eller Tannenzäpfle eller Sternburg.

2. Äta falafel eller halloumi eller döner (helst på Maroush som ligger på Adalbertstraße vid Kottbusser Tor)
3. Dansa på typisk klubb, hångla med främling och dricka Club Mate med vodka (till exempel på Renate, Katerholzig eller Berghain)
4. Promenera från Potsdamer Platz till Brandenburger Tor (då får en se ett gäng stora byggnader, lite Berlinmur, lite Tiergarten, hundratals turister, lite förintelsemonument (OBS: ta ej bilder av dig själv vid förintelsemonumentet med hashtagen yolocaust), lite Siegessäule på avstånd, lite Brandenburger Tor och lite Unter den Linden). Rekommenderar även starkt Wikipedia, min bästa vän när det kommer till onödig kuriosa och utflyktstips. För vad har egentligen Berliner Zoo, Volkspark Friedrichshain och Humboldthain gemensamt?
5. Ta det lugnt, inte hetsa omkring, sitta i en park, besöka en söndagsloppis, äta frukost klockan fem på kvällen, prata med en främling, klappa en hund.

KÄRLEKSFÖRKLARINGAR

när jag var i tyskland för länge sen såg jag en choklad med namnet Herzschmertzenstopfer (eller hur det nu kan tänkas stavas). finaste tyska ordet.

Svar: fullkomligt och totalt magiskt ord! ska börja använda det hela tiden i de mest märkliga av sammanhang.
ohhboy.blogg.se


w

Also, tyska är så himla underskattat. Jag undrar när folk ska förstå att man inte talar som en diktator som vill ta över världen om man pratar tyska, utan att tyskar egentligen pratar ganska mjukt och snällt. I min mening, i alla fall.

Svar: genau! men folk har ju sett alldeles för många filmer om andra världskriget, det är inte konstigt att de tror att allt är achtung och raus. puss!
ohhboy.blogg.se


-

Krigsbunkrar!?!?

Svar: 100 poäng till dig!!!! http://de.wikipedia.org/wiki/Berliner_Flaktürme
ohhboy.blogg.se


Bea

var i berlin i fjor. og forelsket meg helt. (tok tysk etterpå). det minnet meg om grunerløkka i oslo. men det er kanskje fordi favoritt cafeen min der er liebling og alle de lokale løkka folka tror de er tyskere(eller kanskje de er det).

hvordan havnet du i berlin?

Svar: åh, förstår verkligen att du förälskade dig i staden (och så himla fint att du förälskade dig i språket också). spana in kategorin berlinsk information om du vill veta hur allt började vetja, eller titta tillbaka på september 2011 i arkivet. puss!
ohhboy.blogg.se


Likegyldighet

Blir på riktigt töntigt pirrig av att läsa det här och tänka på Berlin. Ska dit på fredag och gå på lägenhetsvisning!!

Svar: ÅHÅHÅH, det totala pirret!!!! hoppas så att lägenhetsvisningen gick hur strålande som helst!!
ohhboy.blogg.se


Adna

Annars har de falafel värd våta drömmar på ett ställe vid schloßstraße, med majrova och saltgurka och så färsk att den nästan smälter i munnen, typ mitt emot primark!
Och man får inte missa att åka hela s1! Haus der Wannsee-konferens (Berlins kanske bästa museum om du frågar mig, dessutom gratis) i ena änden och oranienburgerlägret i den andra. Med andra ord från den slutgiltiga lösningen av judefrågan till den slutgiltiga lösningen av judefrågan.

Svar: Åhåhåå, ska ta tillvara på dessa tips någon gång väldigt snart! :)
ohhboy.blogg.se


K

Upp