du hörde inte vad jag sa, för jag pratade i ditt hår, men snälla se det som ett tecken på min ömhet.

Här kommer en oerhört alldaglig blogglista, som jag förmodligen har fyllt i någon gång förut, men någonting är ju bättre än ingenting tänker jag. Jag orkar nämligen inte skriva om hur allt också känns, det finns ett värde i att inte känna efter för mycket, ibland.


Hur gammal är du? I december fyller jag 22.

 

Hur gammal känner du dig? Jag känner mig bekväm i ”att vara i tjugoårsåldern”. Tonårigheten känns inte längre särskilt närvarande i min kropp, men begreppet vuxen skaver också en aning.

 

Vad har du gjort i dag? Idag har jag velat somna om ända sedan jag vaknade, lärt mig om DDR i skolan (fullkomligen älskar att vårt nuvarande kapitel handlar om en av mina absoluta favoritgrejer), repeterat tusen Nomen-Verb-Verbindungen, gått en höstig promenad hem, lagat omelett till lunch, sovit en sväng, pratat med min pappa i telefon, druckit te med Adnis.

 

Vilken film såg du senast? Igår såg jag den tyska filmen herr Lehmann. ÅÅÅÅHHH är allt jag kan säga om hur bra jag tyckte att den var. Scenen på Dönerhaket, alltså, jävlar.

 

Vilken är din favoritårstid och varför? Jag skulle förmodligen inte klara mig utan årstidsskiftningarna. Behöver ju sommarens första varma parkkväll och natten då allt börjar lukta höst. Behöver ju vinterns stjärnhimlar och snöfall, vårens ljusgröna trädkronor.

 

Är du besatt av någonting? Besatt och besatt, jag skulle föredra titeln Dillchipskonnässör.

 

Beskriv platsen du befinner dig på just nu? Sovrummet med den minimala golvytan och den absurda takhöjden. Under det blommiga duntäcket i sängen. Europakartan rakt framför mig, där en man en gång pekade på en sjö i mitten av Italien och sa: ”that’s where I come from, the heart of Italy”.

 

Har du spytt offentligt? Mer eller mindre offentligt, ja, det har nog hänt.

 

När vaknade du i dag? Halv åtta.

 

Vilken är din favorithögtid? Traditioner som inte är nedtyngda av för många borden och måsten, förväntningar och ångestkänslor. Midsommar kanske.

 

Om du fick vara var som helst just nu, var skulle du då vilja vara? På valfri berlinsk bar tillsammans med den där personen som var min tysklärarvikarie för några veckor sedan. Vi skulle mest dricka öl och vara sarkastiska och kanske le lyckligt, tänker jag. När vi springer in i varandra i korridoren kan jag inte formulera en enda sammanhängande mening trots att orden vanligtvis brukar ramla ut i överflöd.

 

Hur svarar du i mobilen? Helt olika varje gång, tror jag. ”Tja baby” och ”tjena gullet” är två favoriter, haha.

 

Vad lyssnar du på just nu? Balmorheas album All is wild, all is silent. Mmmmm.

 

Har du någon gång brutit ett ben? Nej. Men när min armbåge gick ur led resulterade det hela även i några sprickor. Min vänsterarm kommer nog aldrig att bli helt återställd efter den incidenten, tyvärr.

 

Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Mjölk, ägg, te, champinjoner, ost. Ungefär.

 

Vad är du på för humör just nu? Lagom nöjd och utsövd, inte ångestig eller ledsen. Men jag har en lite gnagade huvudvärk som inte riktigt vill försvinna, tyvärr.

 

Vilken är din favoritaffär? Varje gång jag besöker Muji blir jag mjuk och lugn i hela kroppen. Men jag har nästan aldrig haft råd att köpa någonting där. Och om jag inredde ett helt hem med Mujiprylar så skulle det nog kännas som att bo i en pappkartong.

 

Vilket är ditt favoritgodis? Kombinationen av Djungelvrål och Zoo-apor. Två godisbitar som skapades för varandra, tänker jag. I Tyskland äter jag bara choklad och Maoam i godisväg, allt annat är halväckligt.

 

Vad sa du senast? Ropade "tack gullet" till Adna när jag nös och hon ropade "Gesundheit".

 

Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Filosofi och psykologi var nog ändå allra finast.

 

Vilka yrken har du provat på? Vaktmästare, hemtjänst, servitris, bartender. Har ju inte jobbat överdrivet mycket, jobbar istället hårt på att bli skyldig CSN pengar.

 

Vad har du i dina fickor? Oftast ingenting, allt ligger i min ryggsäck.

 

Vad köpte du senast? En flaska vitt vin när jag skulle umgås med Anna, Irene och Martin igår.

 

Hur många gånger har du flyttat? Ett gäng. Jag har bott i en villa på Lyckogatan i Jönköping tillsammans med båda mina föräldrar. När den konstellationen inte kändes så lycklig längre flyttade jag till en lägenhet på Tokarp i Jönköping tillsammans med mamma och Jonatan. Sedan blev det Neue Bahnhofstraße i Friedrichshain, Berlin. Sedan blev det Hornsgatan och Stureby och Snöflingebacken i Stockholm. Och nu bor jag på Nogatstraße i Neukölln, Berlin.

 

Har du blivit sydd någon gång? Yes, fem stygn i pannan när jag var sju och trillade ner från en enorm plastbläckfisk på ett badhus, en plastbläckfisk som en absolut inte fick klättra på. Min eleganta huvudlandning resulterade i hjärnskakning och stygn. Och nu är jag Harry Potter.

 

Vad åt du till frukost? Två knäckebröd med jordnötssmör och sylt. Ett glas mjölk. Lättsvalt när en är jättetrött.

 

Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? För tio år sedan hade jag slängigt blont hår och hip hopig klädstil. Varje onsdag cyklade jag till en annan skola för att läsa spanska. Jag var kär i en person med vitblont hår. Vi skickade kryptiska sms till varandra och han brukade skjutsa mig på sin cykel.

Vad var det senaste du åt? En bit sharonfrukt, men jag kan inte riktigt vänja mig vid den smaken alltså.

 

Är du blyg? Nästan aldrig. Snarare för framåt.

 

Vad heter du i andranamn? Mitt fullständiga namn är Klara Camilla Julia Nilsson.

Har du varit med om en bilolycka? Ingen allvarlig sådan, nej. Dock en liten inbackningsolycka på en parkeringsplats utanför en matbutik i Pyrenéerna, och det känns ju helt okej.

 

Har du några husdjur? Tyvärr inte en liten kattunge:(((

Vill du gifta dig? Jag tycker att vi har en oerhört föråldrad och många gånger trist syn på förhållanden i det här lilla patriarkatet. Men även jag har väl det där med tvåsamhet och sexuell äganderätt och evig kärlek så djupt ingrott i mig att möjligheten finns att jag en dag gifter mig.

Vilken var den senaste boken som du läste? Är väldigt investerad i The Secret History av Donna Tartt just nu, vill läsa vidare och vidare och vidare och aldrig sluta.

Har du, eller har du haft, något smeknamn? Tusen och åter tusen, men inget som har fastnat jättelänge. Nilssontraktor, Nilssonbanan, Klumpeduns, Jullan, Julle, Lulle, Bullen, Julie, Julian, Superjulia (möjligtvis myntat av mig själv, heh). Och så alla smeknamn som Adna har på mig: Jullet, Bobbo, Chipsjulia, Kattgos, Supermys, Schatzi. Vi lever ett väldigt mjukt liv tillsammans på Nogatstraße, haha.

Vad ska du göra ikväll? Nu ska jag sätta mig ner vid köksbordet och skriva ett tyskprov som min lärare vill ha inlämnat imorgon (eller läsa lite mer Donna Tartt och säga någonting om den där malande huvudvärken imorgon och lämna in provet på torsdag). Sedan ska jag försvinna iväg till baren Twinpigs där "TWINPIGS DINNER SERIES #10: British Food Wrapped in Autumn" ska äga rum. En bekant till mig, Joe, ska laga en trerätters brittisk måltid som en kan få ta del av för 10 euro. Så det tänkte jag göra tillsammans med några vänner. Tycker att menyn låter välsmakande: creamed apple and parsnip soup garnished with garden herbs. vegetarian cornish pasties with autumnal slaw and horseradish mash buttons. gin and tonic sorbet (non-alcoholic).

KÄRLEKSFÖRKLARINGAR

älskar att läsa om ditt liv i berlin!<3 är själv halvt tysk men bor i finland och är tyvärr bara 16, men sen när jag är klar med skolan ska jag flytta tillbaka till tyskland, och helst berlin! så att läsa din blogg gör mig så glad för det känns ett steg närmare min framtid.. kram

Svar: <333! fiiiint! och tänk, snart är du gammal nog att ta över hela världen. kram.
ohhboy.blogg.se


juliana

Men åhh, får man fråga vad vikarien heter...? Gick på Deutschule för ett år sedan och vi hade en vikarie i en vecka som jag på riktigt fick en sån jäkla crush på, trots att han inte var skitsnygg eller "min typ". Han hade mörka ögon och var ganska sarkastisk (mina klasskompisar var lite rädda för honom, medan jag för typ första gången på väldigt länge valde att inte skolka från skolan en endaste gång den veckan). Mach's gut!

Svar: HEHEHEHEHEHE, det här är typ den roligaste kommentaren någonsin. Jag gissar att du inte kan mena någon annan än just precis den personen som jag skriver om. Scenariot låter alldeles för likt mitt scenario (det där med de mörkbruna, sarkastiska ögonen och de andra klasskamraterna som mest är smårädda, haha). Jag brukar ju inte crusha på lärare, det har verkligen aldrig hänt tidigare, men jo, den här gången har det väl råkat hända. Tror dock att jag nu har lyckats överdramatisera det hela så mycket i mitt huvud att det nästan har försvunnit bort istället. Gillar åtminstone att inbilla mig det. Och jo, personen heter alltså Johannes. Är det samma person?
ohhboy.blogg.se


Lärkan

hörde dig säga "tjena gullet" när jag läste det. hur du betonar. idag står det "Julia är kontaktbar" i min kalender förresten. Så du kan förvänta dig kontakt.

Svar: tjena gullet! <3!
ohhboy.blogg.se


mockish.

Snöflingebacken låter magiskt och rätt Narnia-aktigt. Bor inte ens i Sverige så ahr ingen aning om hur det ser ut där men ändå. Och ååh den där med vilkarien får mig att vilja sitta någonstans och le lyckligt! Sjukt gulligt att du kallar Adna "gullet" förresten.

Svar: Jag tänker att jag aldrig någonsin kommer att bo på en lika vackert klingande adress som Snöflingebacken. Dessutom kallades funkishustypen för stjärnhus, så jag bodde i ett stjärnhus på Snöflingebacken. Och givetvis kallar jag Adnisen för gullet, eller honigkuchenpferd, eller schatzi. Hehehe, det är ju viktigt att vara gulliga mot varandra.
ohhboy.blogg.se


Emilia

Julia, du fantastiska ordmagiker. Blir så glad av dina texter. Nu får du hjälpa en nykläckt Berlinare. Jag är student i stan, funnits här i snart tre veckor och stannar till februari. Vad får jag inte missa? Vilka guldkorn och hemligheter sitter du och ruvar på? Tackar för alla tips och tricks jag kan få! Kram

Svar: Veronika, pussssss och tusen tack. Givetvis vill jag hjälpa en nykläckt berlinare. Mina Berlinrelaterade inlägg hittar du under kategorin ”berlinsk information”. Min Berlinguide är dock extremt mycket i behov av uppdatering. Sååå, tills det händer skriver jag ett gäng tips till dig här. Om du behöver sitta någonstans för att skriva/plugga/fördriva tid rekommenderar jag fiket St. Oberholz vid Rosenthaler Platz, det är fullkomligt perfekt om en behöver arbeta med någonting, för det är vad alla hundra personer med macbooks runt omkring en ägnar sig åt. Om du vill gå till en bra bokaffär med engelskspråkiga böcker rekommenderar jag Curious Fox här i Neukölln eller St. George’s English Bookshop i Prenzlauer Berg. I klubbväg finns det ju ständigt väldigt många olika alternativ, jag rekommenderar att du använder dig av http://www.residentadvisor.net/events.aspx?ai=34 för att kolla vad som känns fint för natten. För mig förändras det hela tiden, vilket ställe jag gillar och inte. Saloon Zur Wilden Renate har blivit ganska överfullt och turistigt (har dock inte varit där på hur länge som helst av den anledningen, så kanske har det förändrats), så kan även vara fallet med Chalet, men jag gillar verkligen att dansa där. Griessmühle var väldigt bra i somras, men jag vet inte hur det känns nu när det börjar bli iskallt ute (stor del av hänget skedde utomhus). Natten Homophatik på About Blank: är väldigt uppskattad, men jag gillar inte utformningen/feelingen jag får av deras lokaler och dansgolv, heh, så jag tycker ändå inte att Homophatik är så bra. Loftus Hall kan vara nice, om än lite för tiny. Golden Gate kan en hänga på om en känner för att vara omgiven av alldeles för höga människor på en alldeles för liten yta. Arena är supernice när det anordnas något bra där. Berghain är ju stället som definitivt måste besökas för att det är bortom allt annat och någonting som en absolut inte har upplevt någonsin tidigare. Vill du ha tips på någonting annat än techno/house är det nog nästan bättre att fråga någon annan, heh. Men Soul Explosion är ju superfint om en vill dansa till soulmusik. I barväg går det ju egentligen att hamna var som helst. Jag hänger mest runt på barer i Neukölln på grund av att de flesta som jag känner bor här. Vi brukar till exempel umgås på Twinpigs, Laidak, Liesl, Flaschenzug, valfri bar på Weserstraße osv. Laidak är även riktigt mysigt att sitta på mitt på dagen, dricka te, skriva, läsa. Vögelchen är en bar på Eisenbahnstraße i Kreuzberg som jag tycker väldigt mycket om. Och mittemot den ligger Markthalle Neun som anordnar trevlig hipstermatmarknad varje torsdagskväll. Alltså, åh, egentligen kan jag ju fortsätta tipsa hur länge som helst. Besök Stasifängelset i Hohenschönhausen, besök Stasis högkvarter om de hinner renovera färdigt det innan du drar igen, besök sovjetiska krigsminnesmärket i Treptower Park, besök Neue Heimat i Friedrichshain en söndag, titta på Berliner Dom mitt i natten. Nej, oj, nu måste jag verkligen sluta skriva. Skriv jättegärna igen om det är något specifikt du vill veta mer om. Kramkramkram.
ohhboy.blogg.se


veronika

Men alltså JULIA!!! Jag som låg och jämförde profilbilder och skrek till rummisarna att aldrig glömma att aldrig bli kära, åsså läser jag det här och allt bara mjuknar i mig för jag ser precis framför mig hur det ser ut när du och adnisen ropar till varandra i lyan och hur du låter när du svarar "hej gullet". Och så somnar jag med värme i magen för jag vet att du är femtom minuter bort och helt fantastisk.

(OBS bryr mig inte om att det blev överdramatiskt och kärleksfullt, cause you're worth it!)

Svar: ÅH ELSIS ELSIS ELSIS!!!! Är så O T R O L I G T glad över att ha dig i mitt liv. Det är du som är helt fantastisk. <3!
ohhboy.blogg.se


Elsan

Får jag fråga dig vad det är du tycker är patriarkalt med att du skulle gifta dig?

Svar: Givetvis:) Som jag skrev tycker jag att vi har en oerhört föråldrad och många gånger trist syn på förhållanden i det här samhället. Av vissa/många ses kvinnor och män som varandras motpoler, som två delar som utan varandra är halva men tillsammans kan bli hela. Jag tycker att det är ett jättetråkigt sätt att se på människor, att vissa egenskaper är kvinnliga och att vissa är manliga och att dessa bör kombineras, tvåsam evighetslång heteronormativ kärlek som det universella botemedlet osv. Jag önskar att vi alla fick känna oss friare i oss själva, att vi fick vara någonting bortom etiketter, att kärlek var ett vidare begrepp som kunde inkludera hur få eller hur många personer som helst. Visst är det bra (eller ja, egentligen helt jävla självklart) att människor inte behöver ha en binär könsidentitet och vara hetero för att få gifta sig i Sverige. Men jag tycker ändå att giftermål är en ganska förlegad idé, någonting som håller oss kvar i gamla tankemönster om evig kärlek och sexuell äganderätt. Förstår du hur jag tänker?
ohhboy.blogg.se


Karin

JOHANNES BOSSHAMMER?!? (sjukaste efternamnet för övrigt haha) Also mein GOTT, jag tror jag tuppar av, detta är så jävla kul! Jag trivdes så himla bra i skolan den veckan, och fick nästan lite hybris när han gav mig beröm för min tyska..... On a more serious note så utvecklades faktiskt min tyska på riktigt under den korta tiden vi hade honom, så förhoppningsvis kan jag gå i hans grupp när jag kommer tillbaka till Berlin. Gudars skymning alltså.

Svar: Hahahahah, jag döööör. JO, SJUKASTE EFTERNAMNET. Dock lätt att stalka fram honom på nätet pga det sjuka efternamnet (bara googla så får du en upp bild där han har en piercing i ögonbrynet, haha). Tillägg: brukar inte ägna mig åt (jättemycket) stalking under normala förhållanden, men detta är inte normala förhållanden, detta är johannes-är-så-magisk-att-jag-skulle-kunna-avlida-förhållanden. Eller så är allt bara överromantiseringar och det där med att förälska sig i en bild av någonting otillgängligt, för att det ju är så mycket mjukare och bekvämare för lilla hjärtat än att behöva engagera sig i en verklig person i den så kallade verkligheten. Jag tror ju dock att det hela har börjat gå över för mig, eller hoppas åtminstone. Det är bara några dagar sedan jag mätte hur lyckad en skoldag var i hur många gånger jag pratade med Johannes (blir ju mest korridorsmöten nu när jag inte har honom som lärare längre). Tre samtal på en dag är rekordet (alla tre påbörjade av honom, yes). Hm. Nu ska jag återgå till det där seriösa skrivandet som jag ägnar mig åt på ett café just nu, det är ju så mycket mer konstruktivt än att flumma runt i min lärarcrush. P.S. min tyska utvecklades också jättemycket den veckan jag hade honom, det hjälper ju onekligen att ha en skön lärare som engagerar eleverna, ger intressanta läxor, är hård men rättvis.
ohhboy.blogg.se


Lärkan

Upp