ett stockholmsliv // en märklig bildblandning // har egentligen inte tid att blogga

Flippzta och jag genomtrötta och genomglada på hennes inflyttningsfest för några veckor sedan.


Releasefest är det enda rätta jämt jämt jämt och gärna ännu oftare. Hade ingen aning om att så många människor frivilligt skulle åka ut till Rågsved för att lyssna på uppläsningar, svepa öl, dansa spasmiskt. Och finast var kanske ändå stenarna som vi skapade guldstig av.


Och på min byrå blommar de vita liljorna över. Begravningsblommor är den enda rätta gåvan när en antologi döps till ”En gång ska du också dö. Har du tänkt på det?”


Svartklubb i Sickla av och med fantastiska personer och det var så roligt att få medarrangera om så bara en liten aning och jisses vad människor tar en på allvar när en sitter i entrén och ber om legitimation. Kunde ju inte direkt säga "heh, alla ni är äldre än mig, chilla".


Köper en kimono för pengar jag inte har för att fira att Anna och jag om fyra dagar flyttar in i en 77 kvadratmeter stor lägenhet i Hägerstensåsen. Krypavstånd till tunnelbanestationen och Snöflingebacken är vår nya adress och alldeles snart röda linjen istället för gröna och alldeles snart väldigt slitet originalkök ifrån femtiotalet istället för hemsk åttiotalsrenovering.


Anna och jag. Om fyra dagar är det hon och jag och Hägerstensåsen. Just nu är det en Sturebyiansk lägenhet fylld med flyttkartonger och jag har inte packat ner en enda pinal. Heh. Tänkte börja packa om två dagar.


Och nu ska jag iväg på studiebesök på ett bokförlag. Sedan blir det Matildakramar och Karinkramar och Valborgshäng i Uppsala. Såhär fina var Matilda och Karin när vi åt pannkakor i deras Berlinlägenhet förra året.

PUSSHEJ!

tisdagslista

(listan är knyckt av bästa knyckt, alltså bells)

vilket är ditt mest använda ord denna vecka?
Kanske ordet åh, om det räknas som ett ord.

har du någon fobi?
Nej. Men det finns några saker som jag verkligen inte gillar. Clowner, dockor, att luta handflatorna mot någonting på ett sådant vis att strålbenet (visst heter det så?) skulle kunna gå av och sticka ut (fick en gång höra en berättelse om någon som hade råkat ut för det), djupa vatten, att simma bland tång och alger och inte se havsbottnen, att söka jobb.

vad är det godaste du har ätit hittills i veckan?
Vegetariska dumplings på Beijing8. När jag igår kom hem klockan halv fem på kvällen var jag ungefär hur trött och hungrig som helst, men upptäckte att jag hade glömt nyckeln hemma för första gången någonsin. Anna, som jag bor ihop med, hade låst ytterdörren när hon gick hemifrån. Jag knackade upprepade gånger, insåg att Anna inte var hemma, tog upp min telefon för att ringa henne, tappade telefonen i stengolvet utanför ytterdörren. Givetvis ville den då inte alls fungera, den kunde inte längre upptäcka SIM-kortet trots att det satt kvar där det alltid har suttit. Istället för att krypa ihop i fosterställning i trappuppgången och börja storgråta promenerade jag till busshållplatsen. Där började jag prata med första bästa främling. Nämligen en person som hette Mazlum. Tack och lov var han både rolig och snäll, lånade ut sin iphone till mig och bjöd mig på dumplings på sitt jobb. Tacka vet jag vänliga människor och goda dumplings.

vad är det finaste någon har sagt till dig idag?
Min vän Anna (en annan Anna än Anna som jag bor med, hur många Annor känner jag egentligen, haha?) var väldigt fin mot mig i telefon. Jag längtar efter henne så. Ska nog alldeles snart åka iväg och dricka kaffe med henne.

när kände du dig riktigt nöjd med dig själv senast?
Hm. Det var onekligen exalterande att få klassens antologi i handen igår. Att få känna den faktiska bokens tyngd, läsa mina egna texter och tänka hur fint vi hade lyckats få till allting ändå. Annars var jag riktigt nöjd med mig själv i Berlin i början av april, det gick så himla bra med tyskan.

vad tror du kommer bli roligast i helgen?
Torsdagens releasefeeeeest. Okej, då är det inte riktigt helg ännu. Men jag är så sinnessjukt pepp på att få dricka vin med mina klasskamrater, skrivlärare och andra bra personer. Lyssna på texter och läsa själv. Dansa till skön musik. Igår var vi och spanade in lokalen i Rågsved, och den är så grym att det tusen gånger om är värt att vi har festen i förorten. Svartklubb på lördag. Yes! Yes! Yes! Är så förväntansfull och vet att det inte kan bli annat än grymt för att en av mina grymmaste är med och anordnar. Kanske sol och det där typiska parkhänget.

vilken är din pepplåt för tillfället?
Den här på repeat, kanske inte peppigast i världen dock.

vad har du sysselsatt dig med då du har haft dötid i veckan?
Mycket av min tid är tid som jag själv måste strukturera upp, frihet under ansvar, nu-borde-jag-göra-någonting-viktigt-tid, nu-borde-jag-skriva-en-roman-tid. Men jag har inte varit jättebra på att ta hand om min tid, haft lite för mycket ösregn på insidan och lite för mycket skrivpanik. Men kanske ordnar det upp sig snart, kanske orkar jag snart ordna upp det, jag tror att jag är på väg.

har du gjort/kommer du göra något i veckan som du inte gjort förr?
Releasefest, svartklubb i Stockholm, informationsmöte på Jakobsbergs Folkhögskola (eller ja, detta år är det jag som informerar, förra året blev jag informerad).

vad oroar du dig för?
Skrivandet, jättemycket skrivandet just nu. För att jag känner mig så förvirrad i projektet som jag håller på med, kanske mest när det kommer till berättarperspektiv och mina karaktärer. Kanske måste jag våga förändra alltihop, för kanske är det inte såhär jag vill ha det, men jag är inte helt säker, och egentligen handlar det ju bara om att fortsätta skriva och pröva mig fram och se skrivandet som en process där jag ständigt utvecklas istället för ett någonting med start och mål, en första sida och en sista. Men det kan vara så svårt, och det här är ibland ett så himla introvert, ensamt och långsamt intresse.
Sen är jag onekligen lite boendesituationsorolig, men förhoppningsvis får jag och Anna imorgon ja på en lägenhet i Hägerstensåsen. Det hade varit himmelskt!
Sen oroar jag mig en liten aning, och samtidigt inte alls, och ibland jättemycket, för att inte komma in på folkhögskoleutbildningarna som jag har sökt. Vill så gärna ha en termin eller ett år på distans som jag enbart kan ägna åt att utveckla mitt skrivprojekt vidare och försöka färdigställa någonting. Och kanske var det svårt att uttyda i blogginlägget från den sjuttonde april, men i höst flyttar jag alltså till Berlin igen. Hem. Bort.

vem är den kändaste personen du har sett på senaste tiden?
Imorgon ska jag åka till Kulturhuset för att lyssna på en av mina idoler, nämligen ingen mindre än Kristina Lugn. Wopa! Igår såg jag till exempel Helene Billgren och Sibel Redzep på stan, det finns ju liksom några kändisar i Stockholm.

vad har varit mest förvirrande på senaste tiden?
Jag.

hur ser dina senast tagna webcam-bilder ut?
Jag har nog inte tagit en enda webcambild på över ett år.

Har veckan varit bra än så länge?
Den här veckan känns ungefär tusen gånger bättre i kroppen än förra veckan. Kanske tack vare yttre faktorer, men nog allra mest tack vare mig själv.

Upp