FRÅGESTUND! FRÅGESTUND! FRÅGESTUND!

Hej. Denna helg hänger jag på Sörängens folkhögskola för att diskutera text med mina klasskamrater. Nästa vecka ska jag ta det lugnt och fint och försiktigt i min mosters sommarstuga, vila upp mig, simma i sjön, läsa böcker. Och så vill jag svara på de tusen frågor som ni nu får i uppdrag att ställa till mig. Sätt igång! Puss! Glad helg!
KÄRLEKSFÖRKLARINGAR

Har funderingar på att flytta till berlin för att läsa tyska. Tycker om språk och tyska är fint.
Men däremot är jag lite osäker på om jag hade passat in i stan, tycker nämligen inte särskilt mycket om att gå ut, dricker knappt aldrig alkohol. Tycker mest om att läsa lite böcker, gå på långpromenader, spana på hundar och gå på kafe.
Kommer jag passa in ändå?
Och en fråga till, finns det bibliotek i Berlin som det finns i Sverige?

Hälsningar
Trogen bloggläsare, 22 år


Edith

Edith: Jag är ju inte Julia men ville bara flika in ett svar ändå. Jag har bott i Berlin och ska dit igen i höst, tycker det låter förbaskat bra med långpromenader och hundspaningar (i typ Tiergarten kanske?) så du får gärna hänga med mig. Först undrade jag vad tusan jag höll på med som flyttade till Berlin när jag var den enda som inte ville gå ut varje helg, så jag antar att det kanske kan vara lite klurigt att hitta rätt sorts människor att hänga med (då en stor del av Berlin är nattlivet) MEN jag tycker personligen att det är en helt fantastisk stad ändå, och jag träffade många människor som föredrog lugna kvällar framför Berghain. Du kan ju testa i en månad eller två, om du inte trivs kan du åka hem igen.


lärkan

Hejsan! Jg är superorolig för att byta stad, men också extremt tilldragen av tanken. Hur hittade du nya kompisar i Berlin att hänga med? Hur hittade du alla mysiga pärlor (svartklubbar, cafeer etc) i Berlin utan att vara en urinvånare?


Hanna

Hello! Jag har läst din text om ditt liv efter studenten och jag blir glad för din skull, men ledsen för mitt eget. Jag hade ett perfekt liv på gymnasiet med vänner och äventyr. Direkt så började jag på universitet och jag har mått röv sedan dess. Allt jag gör är fel och jag har sökt om för att jag inte klarar av vardagen. Alla är så konstiga och jag får kulturchock av en timmes tågresa till campus. Jag har inte skaffat en enda vän där och jag har mega identitetskris. Jag har blivit färglös och mesig. Och nu så har alla vänner från gamla livet blivit så annorlunda. Hur klarar du av att vara så modig att söka dig till olika skolar och inte oroa sönder dig pga lån? Har du kontakt med några från din gamla liv? Vad är skillnaden mellan din tankar då och nu om ditt liv nu? Sorry för filosoffrågor, men jag behöver en smart perspektiv och du verkar så himla klok och jag älskar dina texter. <3


Maja

Hur gör du för att vara så bra? Vill också gärna vara det men är lite dålig på att vara bra helt enkelt. Svar uppskattas. ps: puss


adna

Vad är enligt dig det sämsta med att bo i Berlin?


mada

har du några tips på bra tyska filmer/serier? ska flytta till tyskland snart om några månader och känner att jag vill höra så mycket tyska som möjligt innan.


Angelica

Har du några fina boktips?


M

Hej! Du är en otroligt stor inspiration för mig, och det verkligen glödde till i hjärtat på mig när jag läste ditt förra inlägg. Jag drömmer också om ett liv någon annanstans. Jag har dock inte hunnit bli tillräckligt gammal för att lämna min hemstad ännu. Men jag undrar, hurdan var du under din skoltid? Var du blyg, utåtriktad? Och hur vågade du lämna din hemort? Det låter på något vis romantiskt att bara ta sina tillhörigheter, sätta sig på ett tåg och ge sig ut i världen. Men jag kan föreställa mig, i alla fall för min del, att man skulle känna en stor rädsla. Man lämnar ju tryggheten. Och för mig som en blyg person är jag övertygad om att jag också skulle känna rädsla över hur jag skulle kunna komma att så att säga överleva på egen hand. Alla nya människor mm.

Så för att sammanfatta det hela, hur vågade du?

Hjärtliga hälsningar, Madde


Madde

Hej snyggjulia.
När jag flyttar till Berlin, vill du äta dillchips och dricka öl med mig då?
Och har du några fina filmtips i stil med Before Sunrise/Sunset/Midnight? Något icke-Hollywood alltså.


Lillasyster Lokko

Berlin-tips tack! Typ geniala frukostställen, bra ölhak, någonstans att dansa och roliga museer.


linda

Jag och min pojkvän ska till Berlin i sommar och jag undrar om du har några tips på var man främst kan bo billigt, men även saker som man bör göra eller besöka? :)


Sofia

Hej Julia!! Hoppas Sverige är mjukt och skönt. Ikväll sitter alla utanför spätisar och barer och hejar på tyskland i fotbolls-vm. Därför tänkte jag fråga dig: vilken är din favoritsport? antingen att titta på eller utöva. Vad är ditt livs bästa köp? Vem är den svinigaste du stött på i Berlin? Vad har ni för härlig morgonrutin på Nogatstr?

PÖSS!!!


vendela

Dillchips eller sex - vad väljer du?


Veronica Jonsson

Ska du skriva en bok någon gång? Eller ge ut bloggen som en bok?
Dina formuleringar prickar så rätt så ofta!

Kärleksförklarat.


Joss

Upp